JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Livsmedel >> Nyheter Food & Feed >> Eurofins utökar allergenanalyser i Lidköping

Eurofins utökar allergenanalyser i Lidköping

Sidebar Image

ELISA platta

Allergener och märkning av allergener på livsmedelsförpackningar är ständigt aktuell som livsmedelssäkerhetsfråga, men kopplas allt oftare ihop med diskussioner kring redlighet och matfusk. Detta ställer ytterligare krav på alla aktörer i livsmedelsbranschen att ha god kontroll över sin produktion och sina leverantörer genom att göra regelbundna kontroller och riskbedömningar för att undvika kontamination och för att minimera risken att utsättas för fusk.

Eurofins erbjudande – utökat utbud och förbättrade svarstider

För att kunna erbjuda våra kunder en flexibel och snabb service samt kortare svarstider utökar vi kontinuerligt vårt analysutbud av allergena födoämnen på vårt laboratorium i Lidköping. Målsättningen är att under 2017 erbjuda samtliga allergener enligt Nordiska krav. De senaste analyserna som vi nu kan erbjuda är tropomyosin och sesam. Sedan tidigare utför vi också analys av gluten, ägg, soja, kasein, betalaktoglobulin, ärta, mandel och hasselnöt.

Analys av övriga allergena födoämnen med märkningskrav enligt EUs förordning 1169/2011 kan vi erbjuda via systerlaboratorium inom Eurofinsgruppen. Samtliga ELISA och PCR metoder är ackrediterade ISO/IEC 17025.

Eurofins aktiva val – alltid Kvantitativ bestämning

Enligt gällande förordningar (ex EG 828/2014, EG 882/2004, EG 1169/2011) ska bästa möjliga metod användas för analys av allergena proteiner i livsmedel. Eurofins bedömer att de bästa metoderna som kan erbjudas är kvantitativ ELISA, där eventuell förekomst av protein detekteras. Vid påvisad allergen redovisas halten direkt. I det pressade läge som en påvisad allergen kan innebära sparar våra kunder därmed en extra analyskostnad, men inte minst sparas tiden som krävs för en vidare utredning av halt.

Som komplement och i de fall en kvantitativ ELISA inte kan erbjudas, finns möjlighet till analys med Realtids-PCR. Här påvisas eventuell förekomst av DNA. Metoderna är ackrediterade enligt ISO/IEC 17025.

Multiscreeningmetod av allergener

I tillägg till vårt standardutbud av ELISA och PCR metoder kan vi erbjuda detektion av allergener i en multiscreeningmetod med LC-MS/MS. Upp till sju allergener kan detekteras simultant. LC-MS/MS-metoden detekterar mjölk, ägg, soja, jordnöt och nötter (hasselnöt, mandel och valnöt). Detektionsgränsen för denna metod är däremot högre än de traditionella ELISA och PCR metoderna. Metoden lämpar sig särskilt bra för att utesluta otillåten inblandning av allergena ämnen i komplexa och processade produkter såsom kryddmixer, bröd, bageriprodukter, glass och snacks.

Allergensvabbar ELISA eller PCR

För att säkerställa frånvaro av allergener i produktionsmiljön erbjuder vi svabbtester med ELISA eller PCR metoder.

Låglaktos och laktosfritt

Utöver analys av allergena proteiner erbjuder vi analys av låglaktos (<0,04 g/100g) och laktosfritt (<0,01 g/100g) med hjälp av HPLC metodik.

Label Check

I tillägg till vårt utbud av allergenanalyser erbjuder vi också tjänsten Label Check där vi kan kontrollera märkningen på era förpackningar och jämföra resultaten gentemot gällande lagstiftning.

Kontakta oss

Eurofins säljorganisation, livsmedel

salj.livsmedel@eurofins.se

Läs mer

Allergener – grundutbud

Allergener – svabbar

Allergener – screening

Läs mer om standarderna

FSSC 22000 homepage

BRC Global Standard Food Safety - homepage

BRC version 7 - PDF