JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Livsmedel >> Nyheter Food & Feed >> Glassäsongen är här!

Glassäsongen är här!

Sidebar Image

Nu när årets varmaste månader är på ingång är det hög tid att säkerställa att alla kunder tryggt och säkert kan njuta av glassen!

För att utesluta fara för allergiska konsumenter är det viktigt att kontrollera förekomsten av allergener i produkter och råvaror. Det åligger producenten att försäkra sig genom alla led från underleverantör till färdig produkt att risker elimineras. Därför bör man årligen gå igenom den riskvärdering som ligger till grund för egenkontrollprogrammet. Om man till exempel använder inköpt chokladråvara i produktionen är det viktigt att tänka på att den kan vara kontaminerad. Det är av stor vikt att ha kontroll på hela sin kedja. Med en växande efterfrågan av låglaktos och laktosfria alternativ är det även viktigt att kontrollera detta i produkten.

Det är också viktigt att hanteringen av livsmedel och råvara gjorts på ett hygieniskt korrekt vis genom hela produktionen, så att glassen inte innebär en hälsorisk för konsumenten.

Eurofins erbjudande                 

För att säkerställa produkternas näringsinnehåll samt att de inte innehåller oönskade allergener eller mikrobiologisk tillväxt erbjuder vi ett brett utbud av ackrediterade analyser.

Allergener
Analyser av allergena födoämnen kan antingen ske med hjälp av ELISA eller PCR teknik. Med ELISA bestäms förekomsten av ett eller flera proteiner och med PCR närvaro av unika DNA-sekvenser. Utöver analys av allergena proteiner erbjuder vi analys av låglaktos (<0,04 g/100g) och laktosfritt (<0,01 g/100g) med hjälp av HPLC-metodik.

Eurofins bedömer att den bästa metoden som kan erbjudas är kvantitativ ELISA, där eventuell förekomst av protein detekteras. Om en allergen påvisas i provet redovisas halten direkt. För beställaren kan detta spara en extra analyskostnad samt värdefull tid.

Som komplement till ELISA och PCR finns även en Multi-Screeningmetod med LC-MS/MS teknik, där vi kan spåra upp til sju allergerner i ett enda prov. Detektionsgränsen är högre jämfört med de traditionella ELISA och PCR-metoderna. Metoden lämpar sig bra för komplexa och processade produkter som exempelvis glass.

Näringsvärde
En näringsvärdesanalys gör det enkelt att korrekt redovisa och märka dina produkter.

Våra näringsvärdesanalyser är anpassade till gällande regler och lagstiftningar, bland annat Informationsförordningen (EU) 1169/2011. Som tillval till näringsvärdesanalyser erbjuder vi tjänsten Label check, där vi jämför och kontrollerar analyserade värden mot märkningskraven.

Mikrobiologi livsmedel
Vi erbjuder mikrobiologiska analyser, både vanliga indikatororganismer samt sjukdomsframkallande bakterier, och tillhandahåller även utbildningar inom mikrobiologi.

Eurofins online
Anslut dig till vår onlinetjänst så kan du på ett enkelt och smidigt sätt ta del av dina resultat samt beställa ur ditt sortiment av analyser.

Kontakta oss

Vill du veta mer, vänligen kontakta oss så tar vi tillsammans fram ett fullständigt kontrollprogram anpassat efter din verksamhet.

Salj.livsmedel@eurofins.se

Läs mer

Allergenanalyser

Näringsvärdesanalyser

Obligatorisk näringsdeklaration

Mikrobiologiska analyser