JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Tjänster >> Mjölk och Mjölkproduktion >> Leverantörsmjölk – mjölkkvalitet och sammansättning

Leverantörsmjölk – mjölkkvalitet och sammansättning

Sidebar Image

Leverantörsmjölk – mjölkkvalitet och sammansättning

Analys av mjölkråvara (mjölkbedömning) är historiskt sett ett av våra kärnkompetensområden inom Eurofins Milk Testing,

Den första mjölkbedömningsföreningen i landet startade 1908 i Södermanland. Under åren 1978 till 2001 bedrevs verksamheten av MSAB (Mjölkbedömningens Service AB) i stora delar av landet.

Det finns idag drygt 3000 mjölkleverantörer i Sverige. Eurofins Milk Testing ansvarar för att varje mjölkproducent får en opartisk och oberoende kontroll och validering av den mjölk som levereras till mejeriet. På laboratoriet i Jönköping analyseras årligen ca 3,5 miljoner mjölkprover, vilket motsvarar cirka 20 miljoner analyser.

Vi utför såväl kemiska som mikrobiologiska och sensoriska analyser för att fastställa kvalitén på varje mjölkprov. Huvudparten av dessa analyser utförs med hjälp av mycket avancerad utrustning där analysresultatet går att avläsa efter bara några få minuter. Vår utrustning kontrolleras regelbundet gentemot referenslaboratorier i Europa för att säkerställa en hög kvalitet.

För dokumentation av mjölkkvaliteten analyserar Eurofins Milk Testing en rad olika parametrar som dels används i samband med mejeriets avräkning till mjölkproducenten och dels i samband med processtyrning på mejeriet.

I slutändan används också analysresultaten av myndigheterna, så att konsumenterna av svenska mjölkprodukter försäkras om bästa möjliga kvalitet.

Flera av våra kunder använder tjänsten PVH – provtagning vid varje hämtning – som innebär att ett mjölkprov tas ut vid varje hämtning av mjölken på gården. Proverna transporters sedan i en obruten kylkedja, för att inom 30 timmar nå vårt laboratorium i Jönköping. Proverna analyseras enligt varje mejeris kravspecifikation och förvaras därefter i kylrum i 5 dygn för spårbarhet till enskild producent.

Bakterietal

Bakterietalet kan ses som ett mått på den hygieniska kvalitén på leverantörsmjölken. Ett högt antal bakterier innebär en risk att vissa beståndsdelar i mjölken bryts ner och ger en kvalitetsförsämring på mjölkråvaran. Problem kan härröra från kor med juverinflammation, dålig kylning av mjölken eller bristande hygien i mjölkarbetet.

Eurofins Milk Testing använder idag en analysutrustning som visar resultaten efter 3 minuter vilket kan jämföras med odling på platta som tar 3 dygn. Analysen utförs med hjälp av en Bactoscan, vars nivå säkerställs i jämförelse med bakterieanalyser utförda med referensmetod.

Termoresistenta bakterier

Bakterier som är mer värmetåliga än övriga bakterier klassificeras som termoresistenta bakterier. Dessa bakterier kan överleva pastöriseringen och skapar därför problem för mejerierna i form av begränsning i mjölkens användbarhet. Orsaken till att termoresistenta bakterier uppkommer kan ofta härledas till diskningen av mjölkningsanläggningen.

Sporer

Vissa typer av bakterier kan överleva extrema former av stress - till exempel värmebehandling men då i en icke vegetativ form, så kallade sporer. Eftersom sporerna kan överleva pastörisering kan de även orsaka problem i mejeriernas tillverkningsprocess. Eurofins Milk Testing utför analys av två typer av bakteriesporer; Clostridiesporer (”Vintersporer”) som kan orsaka feljäsning av ost och Bacillus Cereus (”Sommarsporer”) som ger försämrad hållbarhet på konsumtionsmjölk.

Analys av Clostridiesporer utförs med hjälp av en teknik där mjölken dispenseras i ett antal provrör tillsammans med lämpligt substrat. Därefter värmebehandlas provrören innan de inkuberas och eventuell tillväxt sker. Bacillus Cereus påvisas efter ympning på odlingsplatta samt inkubering.

Antibiotika

Antibiotika (syrningshämmande ämnen) påverkar de mikroorganismer som mejerierna använder för framställning av till exempel yoghurt, fil och ost. Rester av antibiotika får inte förekomma i den mjölk som levereras till mejeriet, på grund av risk för uppkomst av antibiotikaresistens hos sjukdomsframkallande bakterier.

Vid vårt laboratorium i Jönköping har vi mycket stor erfarenhet att påvisa förekomst av antibiotika i mjölk.

Lukt och smak

Mjölkens lukt och smak påverkas av vad kon äter, hur mjölken behandlas, juverhälsa samt omgivande miljö. Exempel på lukt och smakfel är syrlig smak, härsken smak, oxidationssmak, kemkaliesmak, fodersmak och oren smak.

På laboratoriet utför vi visuella och sensoriska analyser på mjölken för att fastställa ett normalt utseende samt lukt och smak.

Fett- och proteinhalt

Fett- och proteinhalten är ett viktigt mått på mjölken sammansättning och ingår i mejeriernas betalningssystem till mjölkproducenterna.

Analys sker med FTIR-teknik (Fourier Transform Infrared) med hjälp av CombiFoss 6000 utrusning från Foss. Internationella kontrollsystem med kända referensvärden används kontinuerligt.

Cellhalt

Även nivån av somatiska celler i mjölken ingår i mejeriernas betalningssystem till mjölkproducenterna.

Cellhalten mäts med hjälp av flödescytometri och fluorescensteknik i vår Fossomtic utrustning från Foss. Kontrollsystem med motsvarade rutiner som för fett- och proteinhalt nyttjas för att säkerställa analysresultatens riktighet.

Ureahalt

Ureahalten i mjölken användas som ett mått på kornas proteinbalans.

Analys görs med FTIR-teknik, på samma sätt som fett- och proteinhalt.

Fryspunktscreening (FPD)

Analys av fryspunkt utförs för att säkerställa att ingen vatteninblandning förekommer mjölken. Även denna analys utförs med hjälp av FTIR-teknik.

Laktoshalt, FFA – fria fettsyror och fettsyramönster

Detta är ytterligare några parametrar som vi kan erbjuda analys på. Kontakta oss för närmare diskussion och upplysningar.