JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Eurofins Sverige >> Nyheter >> Viktig information till fakturamottagare/ekonomiavdelningar om virusattack

Information till fakturamottagare/ekonomiavdelningar om virusattack

Sidebar Image

Den virusattack Eurofins utsattes för söndagen den 2 juni, är av typen utpressningsvirus. Detta är en allt mer vanligt förekommande och sofistikerad typ av ekonomisk brottslighet. Syftet med en sådan attack är att förövarna i praktiken krypterar data på utvalda företag eller individers datorer och servrar, för att i nästa steg begära lösensumma för att åter göra datan tillgänglig.

Så snart Eurofins upptäckte attacken stängde vi ner vårt nätverk av servrar, i syfte att begränsa spridning och följdverkningar. De IT experter som granskat attacken är tydliga med att det inte föreligger risk att attacken sprider sig till våra kunder. Förövarna fokuserar på Eurofins som mål i detta angrepp.

Vi vill med denna information lyfta fram två väsentliga frågeställningar kopplat till våra faktureringsrutiner och utpressningsförsöket.

  1. Våra faktureringsrutiner kan komma att påverkas som ett resultat av de manuella rutiner som numer är satta i bruk i flera av våra verksaheter. Är Ni vana vid att få en faktura kopplat till varje uppdrag hos oss, kan detta komma att temporärt ändras så att ni faktureras på månadsbasis i Juni.
  2. Eurofins kommer inte att ändra några bank eller kontouppgifter som ett resultat av utpressningsattacken. Skulle Ni nås av information om byte av bankkonto, kan det vara från någon som försöker ytterligare profitera på den utpressningssituation Eurofins nu hanterar. Använd bankkontouppgifterna på fakturan.

Vid minsta tvekan ber vi Er att kontakta vår Kundserviceorganisation eller Er kundansvarige säljare

Effekterna av utpressningsattacken skiljer sig åt för olika delar av vår verksamhet, där vissa laboratorier opererar som vanligt med återställt IT stöd, och andra har en högre grad av manuell hantering. För att möjliggöra en mer kundanpassad statusuppdatering har vi skapat en specifik informationssida på vår hemsida.

Saknar du information av betydelse för din verksamhet är du självfallet välkommen att kontakta vår Kundserviceorganisation alternativt din kundansvarige säljare.

Återigen tack för din förståelse och ditt stöd