JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Livsmedel >> Nyheter Food & Feed >> Oönskade ämnen kan bildas vid upphettning av oljor

Oönskade ämnen kan bildas vid upphettning av oljor

Sidebar Image

Eurofins erbjuder analyser av dessa oönskade ämnen.

Enligt Efsa, EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet kan det bildas oönskade ämnen vid upphettning av vissa vegetabiliska oljor. Livsmedelsverket undersöker nu vilka halter som förekommer i Svenska livsmedel.

Sedan länge vet man att vid upphettning av vissa livsmedel kan det bildas olika oönskade ämnen. Efsa har värderat riskerna med substanserna glycidylestrar (GE), 3-monokloropropanediol (3-MCPD) och 2-monokloropropanediol (2-MCPD). De menar nu att halterna av dessa ämnen behöver minskas för att nå en acceptabel nivå för dagligt intag under en livstid. Palmolja är det livsmedel där man hittat högst halter.

Dessa ämnen kan bidra till en förhöjd risk för cancer och njurskador.

Eurofins erbjudande

Eurofins kan erbjuda analyser av glycidylestrar och substanserna, 3-monokloropropanediol (3-MCPD) och 2-monokloropropanediol (2-MCPD).

Vi erbjuder utöver detta ett brett utbud av kemiska och mikrobiologiska analyser samt kontroller av produkters ursprung, sammansättning och innehåll.

Eurofins kan hjälpa er med riskbedömningar och tillsammans sätter vi upp ett egenkontrollprogram skräddarsytt utifrån era råvaror och produkter.

Kontakta oss för mer information

Eurofins säljorganisation, livsmedel

salj.livsmedel@eurofins.se

Läs mer:

Nyhet från Livsmedelsverkets hemsida

Eurofins hemsida om livsmedelssäkerhet