JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Livsmedel >> Nyheter Food & Feed >> Oönskade, cancerframkallande ämnen i raffinerad palmolja

Oönskade, cancerframkallande ämnen i raffinerad palmolja

Sidebar Image

Eurofins erbjuder ackrediterade analyser av oönskade ämnen

Efsa, EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet publicerade i maj 2016 en rapport där man varnar för raffinerad palmolja som innehåller cancerframkallande ämnen. De ämnen det handlar om är glycidylestrar och 2- och 3-MCPD-estrar, och dessa ämnen bildas i produktionen av oljor när de hettas upp till höga temperaturer för att renas och få bort eventuell lukt, färg och smak.

De högsta halterna av dessa ämnen har hittats i palmolja, men kan även finnas i andra vegetabiliska oljor. Man har även hittat ämnena i produkter som kakor och bakverk samt margarin och modersmjölksersättning.

Efsa har värderat riskerna med substanserna glycidylestrar (GE), 3-monokloropropanediol (3-MCPD) och 2-monokloropropanediol (2-MCPD). De menar nu att halterna av dessa ämnen behöver minskas för att nå en acceptabel nivå för dagligt intag under en livstid.

I dagsläget saknas gränsvärden för dessa ämnen, men EU-kommissionen arbetar nu på att ta fram gränsvärden för flera livsmedel som innehåller dessa ämnen.

Eurofins erbjudande

Eurofins kan erbjuda analyser av glycidylestrar och substanserna, 3-monokloropropanediol (3-MCPD) och 2-monokloropropanediol (2-MCPD).

Vi erbjuder utöver detta ett brett utbud av kemiska och mikrobiologiska analyser samt kontroller av produkters ursprung, sammansättning och innehåll.

Eurofins kan hjälpa er med riskbedömningar och tillsammans sätter vi upp ett egenkontrollprogram skräddarsytt utifrån era råvaror och produkter.

Kontakta oss för mer information

Eurofins säljorganisation, livsmedel
salj.livsmedel@eurofins.se

Läs mer:

Artikel från Svenska Dagbladet

Pressrealse från Efsa's hemsida

Nyhet från Livsmedelsverkets hemsida

Eurofins hemsida om livsmedelssäkerhet