Livsmedel >> Nyheter Food & Feed >> Stor efterfrågan på balsamvinäger gör den till ett utsatt livsmedel

Stor efterfrågan på balsamvinäger gör den till ett utsatt livsmedel

Sidebar Image

Bedrägeri i samband med produktion av balsamvinäger är ett växande problem.  Balsamvinäger utgör den största delen av den globala vinägerförsäljningen. Kombinerat med den stora efterfrågan som råder på balsamvinäger av god kvalitet gör det den till en produkt som är lockande att fuska med.

Det är vanligt att billiga sorter av balsamvinäger innehåller tillsatser som sockerkulör, förtjockningsmedel , färgämnen och konsistensgivare. Då det skiljer mycket i pris mellan olika klasser av balsamvinäger är det lätt att bedragare ser en ekonomisk möjlighet i att förfalska produkter. 

I mars i år beslagtogs en stor mängd must- och vinprodukter i Italien under en operation genomförd av Italienska ministeriet för jordbruk-, livsmedel och skogspolitik (MIPAAF). Bedragarna påstås ha sålt must från druvor av sämre kvalitet med falska äkthetsdokument för högklassiga druvor.

Hur kan Eurofins hjälpa er?

Eurofins erbjuder äkthetsanalsyer för balsamvinäger, bland annat för bestämning av druvsort, annan vinägertillsats och tillsatt socker.

Kontakta oss för mer information

salj.livsmedel@eurofins.se 

Läs mer:

FoodNavigator - Artikel om fusk med balsamvinäger

Eurofins - redlighet