JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Livsmedel >> Nyheter Food & Feed >> Uppdaterad nyhet kring campylobacter

Ökning av campylobacter i svensk kyckling

Sidebar Image

Under 2016 såg man en markant ökning av campylobacterinfektioner i Sverige, och de senaste fem åren har antalet personer som drabbats av en campylobacterinfektion i Sverige fördubblats.

Orsakerna till ökningen tros bero på flera faktorer, bland annat en ökad konsumtion av färsk kyckling och en ökad förekomst av bakterier i produktionsmiljö. En av smittvägarna kan vara brister i kökshygienen.

Via Folkhälsomyndighetens hemsida kan man läsa om smittstatistiken för campylobacter-smittade i Sverige.

Livsmedelsverket genomförde nyligen en uppföljande studie där 84 prover togs på färsk kyckling från butiker i Uppsala och Stockholm. I 34 av proverna förekom campylobacter.

I juni kommer en fortsättning av Livsmedelsverkets studie att publiceras.

Eurofins erbjudande
Eurofins har lång erfarenhet och ett komplett mikrobiologiskt utbud av patogenanalyser. Vår verksamhet genomsyras av kvalitet och säkerhetstänk och tillsammans tar vi fram ett kontrollprogram anpassat efter din verksamhet.

Vi erbjuder enskilda patogenanalyser för Campylobacter.

Via vår onlinetjänst kan du snabbt och enkelt erhålla preliminära delsvar.

Utöver analyser erbjuder vi också utbildningar i grundläggande mikrobiologi anpassade för olika branscher.

Kontakta gärna oss på Eurofins så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig.

Eurofins säljorganisation, livsmedel

salj.livsmedel@eurofins.se

Läs mer

Eurofins hemsida - mikrobiologi patogener

Livsmedelsverket: Oacceptabelt många sjuka av campylobacter i kyckling

Folkhälsomyndigheten: Fortsatt många smittade av campylobacter