JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Miljö och Vatten >> Nyheter - Miljo >> Hur skall man bestämma PFAS prekursorer i förorenad mark och vatten?

Hur skall man bestämma PFAS prekursorer i förorenad mark och vatten?

Sidebar Image

Prekursorer är en bred grupp av både kända och okända PFAS ämnen, vilka som slutprodukt kan ge PFCA (perflorerade karboxylsyror) och PFSA (perflorerade sulfonsyror) vid nedbrytning i naturen. På så sätt kan prekursorerna vara relevanta för framtida spridning och exponering, vilket också gör det motiverat att ta hänsyn till dessa i riskbedömningen av PFAS föroreningar i mark och vatten. Bland de mer kända prekursorerna återfinns ex PFOSA och EtFOSE som kan bilda PFOS (s.k.PreFOS), samt fluortelomerer som 6:2 och 8:2 FTS (fluorotelomer sulfonater) vilka bryts ner till olika PFCA.  Sedan finns i vissa brandskum (AFFF) molekyler som ex FTAB och FTSAS som inte omfattas av ”vanliga” PFAS analyser. Dessutom finns många substanser som inte alls går att bestäma, både i brandskum och andra produkter.

Det mest frekvent förekommande är att man analyserar ett begränsat antal PFAS ämnen, upp till ca ett 30-tal som mest. I Sverige är de 11 PFAS rekommenderade av Livsmedelsverket (SLV) de vanligaste oavsett matris. I det arbete vi gjort tillsammans med Örebro Universitet och NIRAS, som presenterades på Nordrocs i Helsingör nyligen, visade vi att andelen extraherbart/totalt organiskt fluor (EOF/TOF) i mark som kan förklaras en ordinär PFAS bestämning utgör mellan 1-80%. Det breda spannet i de 10 undersökta jordarna, varav de flesta låg <20% i förklaringsgrad, beror mest sannolikt på vilket/vilka brandskum som har använts. Resultaten antyder att man ofta missar en större del av den totala PFAS belastningen samt att det kan vara svårt att säga i förväg när prekursorer är kvantitativt viktiga.

I remissversionen av Naturvårdsverkets nya vägledning för riskbedömning av PFAS omnämns prekursorer, exemplifierade av fluortelomeralkoholer (FTOH), men detektion och bedöming av dessa diskuteras inte i detalj. I den danska handboken om PFAS undersökning från Regionernes Videncenter (2018) framtagen av bla NIRAS tas prekursorer upp mer uttryckligen. Flera enklare prekursorer förekommer också i den 32-ämnes lista med relevanta PFAS som presenteras. Gällande analys diskuteras TOP (total oxidizable precursors) som metod för att bestämma prekursorerna, och författarna skriver att TOP eller AOF (adorbable organic fluorine) bör övervägas som komplement.

I stora drag är det just TOP samt metoder som ger ett mått på det totala organiska fluorinnehållet vilka kan användas för att uppskatta koncentrationen av prekursorer. AOF kan räknas in i den senare kategorin och vilket också gäller sk TOF (total organic fluorine) och EOF (extractable organic fluorine) analys.  I TOP oxideras prekursorerna kemiskt till motsvarande perflorerade ämnen (PFCAs) med förhållanden valda så att PFCA och PFSA som fanns från början inte skall påverkas. En grundläggande skillnad mellan TOP och andra metoder är att TOP ger viss strukturell information eftersom den resulterar i ”mätbara” ämnen.  Metoder som estimerar organiskt fluor ger i jämförelse enbart ett ”fluor per kg” -värde. Samtidigt tyder våra undersökningar ovan på att EOF resultaten i många fall ger ett högre totalt fluorinnehåll än vad TOP analysen indikerar. Orsakerna till detta hoppas vi kunna studera vidare, men samtidigt betonar det vikten av att bedöma förhållanden och resultat vid TOP oxidation. Detta handlar ex om utbyten i tillsatsförsök för enkla prekursorer, i linje med vad som beskrivs för TOP metoden (ca 75-95%), och dessutom att kontrollera oxidationen av mätbara prekursorer i riktiga prover. Många frågeställningar kring riskbedömningen av prekursorer är dock fortfarande obesvarade, men kunskap kring deras närvaro i miljömatriser är ett första steg.

Eurofins i Lidköping erbjuder vi analys av mer än 30 PFAS ämnen vilket inkluderar ”enkla” precursors som FTS substanser, telomeralkoholer och åtta olika PreFOS. Förutom detta utför vi TOP analys av både jord och vattenprover. Det går teoretiskt att analysera TOP utan att utföra någon ”vanlig” PFAS-analys samtidigt, men det är vår rekommendation att utföra båda. Vi kan dessutom analysera AOF i vattenprov och TOF/EOF i både mark och vatten. Välkommen att kontakta oss för en vidare diskussion.

Läs mer om frågeställningar kring PFAS och prekursorer samt Eurofins utbud på följande länkar: 

Regionernes Videncenter for Miljø og Ressourcer - Håndbog om undersøgelse og afværge af forurening med PFAS-forbindelser

Naturvårdsverket - Vägledning om att riskbedöma och åtgärda PFAS-föroreningar

Eurofins analyskatalog

Analysis of the unknown pool of PFAS: Total Oxidizable Precursors (TOP), PFOS Precursor (PreFOS) and Telomer Degradation

Kontakta Eurofins experter!

Frågor om PFAS kan besvaras av Patrick van Hees: tfn 010-490 8151, e-mail: patrickvanhees@eurofins.se eller Needa Shaheen: tfn 010-490 8150, e-mail: needashaheen@eurofins.se