JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Miljö och Vatten >> Nyheter - Miljo >> Webinar - Återvinning av kritiska resurser och metaller

Webinar - Återvinning av kritiska resurser och metaller

Sidebar Image

Välkommen på webinar: Återvinning av kritiska resurser och metaller - Eurofins i samarbete med EasyMining, Stena Recycling och Örebro Universitet

En väl fungerande återvinning av metaller och andra material är avgörande för den framtida utvecklingen från miljö, klimat och resursperspektiv. Detta är även en av grundstommarna i den s.k. cirkulära ekonomin. En snabb omställning sker nu som går hand i hand med en samtidig teknikutveckling. Ett exempel är elektrifieringen av samhället och fordonsflottan som är beroende av batterier, idag huvudsakligen litium-jon batterier (LIB). Flera av de råvaror/metaller som behövs för LIB är begränsade och finns med på EU:s CRM (critical raw material)-lista med de 30 mest kritiska råmaterial ex. litium, kobolt och grafit.

Fosfor är helt avgörande för livsmedelsproduktionen och tillgången, kopplat till ”peak phosphorous"-problematiken, har varnats för i årtionden. Fosfor inkluderas också på CRM-listan. Även här är en re-cirkulation av ämnet en framtida förutsättning. Frågan kopplas ofta till hanteringen av slam från reningsverken. Den senaste utredningen ”Hållbar slamhantering” (SOU 2020:3) pekar på att fler metoder än direkt spridning kommer att bli aktuella. En av dem är utvinning av fosfor från askan efter förbränning.

För att ge en komplett bild, förutom de direkta frågorna kopplade till återvinning och teknik, finns det också ett behov att förstå hur ämnena ovan, men också andra kritiska metaller, uppträder i miljön. Detta inkluderar dessutom andra material de återfinns i och vilka egenskaper de uppvisar.

För alla dessa processer och material finns ett tydligt behov av kemiska analyser med avseende på ingående ”avfall”, process, slutprodukt samt miljökontroll. Vi på Eurofins vill vara med i denna utveckling och bidra. Som ett led i detta arrangerar vi nu ett webinar i samarbete med akademi och ledande återvinningsföretag för att ge en bakgrund och belysa frågorna.

Agenda:

Sällan övervakade metaller - Historisk förorening, material och återbruk

Presentatör: Stefan Karlsson (Örebro Universitet)

Stefan är professor i kemi vid Örebro Universitet och arbetar med spårmetallers hydrogeokemi, interaktioner med organismer och flöden inom naturliga och tekniska system.

Många spårmetallers naturliga halter och flöden i olika delar av miljön är dåligt kända, sannolikt för att de inte ingått i teknologin eller inte ansetts utgöra ett direkt hot mot födoproduktion eller vattenresursen. Här presenteras haltvariationer och tidstrender för ett antal metaller som normalt inte ingått i övervakningsprogram, inklusive sällsynta jordartsmetaller, men som rönt ett ökande intresse i olika ”gröna” teknologier. I teknosfären finns en rad olika restprodukter som innehåller sådana värdeelement och vars egenskaper gör att deras värde kan ökas ytterligare, t ex för rening av process- eller lakvatten.

Att sluta kretsloppet för näringsämnen

Presentatörer: Yariv Cohen och Sara Stiernström (EasyMining)

Yariv är utvecklingschef på Ragn-Sells innovationsbolag EasyMining och har en doktorsexamen i kemi. Han har en lång erfarenhet av kemisk återvinning med fokus på återföring av näringsämnen från olika avfallsströmmar. Sara är produktchef på samma företag och har en doktorsexamen i ekotoxikologi. Sara driver arbetet med hur avfall upphör att vara avfall (s.k. End of Waste), kvalitetssäkring av de återvunna produkterna och utveckling av nya användningsområden.

EasyMining är ett innovationsföretag dedikerat till att sluta näringskretslopp. EasyMining ägs av miljöföretaget Ragn-Sells och brinner för att uppfinna nya teknologier som använder intelligent kemi för att skapa nya cirkulära materialflöden på ett effektivt och kommersiellt sätt. EasyMining har utvecklat och patenterat flera processer för återvinning av näringsämnen. Denna presentation kommer att fokusera på återvinning av rent fosfat från avloppsslamsaska (SSA) som är en process patenterad och registrerad under varumärket Ash2Phos. Processen är baserad på våtkemisk behandling av SSA. Fosfor utvinns initialt i form av rent utfällt kalciumfosfat (PCP).

Batterier vid värdekedjans slut, eller början på cirkularitet

Presentatör: Marcus Martinsson (Stena Recycling)

Marcus har har jobbat i återvinningsbranchen i Norden i 15 år, i Stena i fem år och är nu ansvarig för Stena Recycling groups satsning inom ”end of life” värdekedjan för litiumjonbatterier.

Europa står inför en betydande omställning av energiförsörjningen, där litiumjonbatterier kommer att spela en viktig roll. 2030 kommer det bara i Europa produceras sju miljoner ton batterier årligen, och avfallsströmmarna kommer att bli betydande. Stena Recycling kommer att hjälpa till med att återföra dessa material tillbaka in i produktion av nya batterier. Detta gör Stena Recycling genom att etablera säkra insamlingssytem, lokal förbehandling med fokus på återanvändning, central nedbrytning av de batterier som ska återvinnas i en industriell skala och därefter upparbetas till ny batteriråvara. 

Datum och tid

Datum: Onsdag 15 december 2021
Tid: 09:30 - 11:00
Plats: Webinar
Presentatörer: Stefan Karlsson (Örebro Universitet), Yariv Cohen och Sara Stiernström (EasyMining) och Marcus Martinsson (Stena Recycling)

Anmälan

Webinaret är kostnadsfritt. Vi behöver din anmälan senast tisdag 14 december. Antalet deltagare är begränsat - anmäl dig redan idag!

Anmälan görs på Gotowebinar genom att klicka HÄR

I samband med anmälan samtycker du till att Eurofins behandlar dina personuppgifter i enlighet med vår integritetspolicy.
Av tekniska skäl hanteras uppgifterna åt Eurofins av LogMeIn (GoToWebinar:s leverantör), för information se https://www.logmeininc.com/gdpr/gdpr-compliance Webinaret kommer att spelas in.