Eurofins Sverige >> Tjänster >> Radon

Radonanalyser

Sidebar Image

Radon är en radioaktiv, hälsofarlig gas som varken syns eller luktar. Även om vi inte märker det kan radioaktivt radon finnas i lokaler och byggnader där vi vistas dagligen, som arbetsplatser, skolor, lägenheter och villor. Radon orsakar årligen ungefär 500 lungcancerfall i Sverige.

Eftersom radon varken luktar eller syns är mätning det enda sättet att upptäcka gasen. En mätning ordnar du snabbt och enkelt här på Eurofins webbplats, från beställning av mätdetektor till kliniska provsvar. Det enda som krävs för att mäta om inomhusluften har en för hög radonhalt är att Eurofins skickar några spårfilmsdetektorer, som placeras ut där man önskar mäta radon. Du kan läsa mer om vilket mätpaket som passar dig bäst klicka på länken - Våra tjänster

2018 träder ny strålskyddslag och ny strålskyddsförordning i kraft, och 2020 ska alla hem och offentliga miljöer i Sverige vara radonsäkrade. Vi vänder oss därför till alla som behöver mäta och säkra bostäder och byggnader från radon. Det kan vara villaägare, bostadsrättsföreningar, mäklare, kommuner och företag. Ni kan vara en familj som ska bygga hus, ett bolag som ska bygga fastigheter eller en kommun som ska planlägga bostadsområden. Hos Eurofins får du alltid hjälp med råd, utrustning, mätning, analyser och provsvar. Som kund kan du alltid känna dig trygg och försäkrad om att mätningen och analysen håller högsta internationella kvalitet.

Vi kommer sluta analysera dosor med filmnummer 1 340 000 och lägre på grund av kvalitetsskäl. Har ni filmer med filmnummer lägre än detta föreslår vi att ni kasserar dessa. Sista dag för inkommande av analys är 28 februari 2018.