Tjänster >> Radon >> Våra tjänster

Våra tjänster

Sidebar Image

Radon går att mäta i inomhusluften, mark och hushållsvatten.

Vilken utrustning man behöver beror på vad man ska mäta, hur snabbt man vill ha svar på sin mätning och även av vilken anledning man mäter. Om man ska mäta sin privata bostad finns det två typer av mätningar man kan göra, långtidsmätning eller en rådgivande korttidsmätning som oftast används vid försäljning eller en kontroll av utförd åtgärd.

Rekommendationerna från strålsäkerhetsmyndigheten är dock att man utför radonmätningen under eldningssäsongen, 1 okt – 30 apr, det är perioden man uppmäter de högsta halterna av radon och får de säkraste resultaten.

Funderar man på att bygga hus så har vi mätutrustning för att mäta mängden markradon som marken släpper igenom och som kanske skulle kunna söka sig in i den färdiga byggnaden. I princip all markluft i Sverige innehåller höga halter av radon och man bör mäta för att avgöra om man ska bygga radonskyddat eller radonsäkert.

Har man egen brunn är det lämpligt att göra en radonmätning av sitt vatten. Kommunalt vatten kontrolleras av kommunen och då behöver man behöver inte göra en egen mätning. För mer info kontakta din kommun.

Eurofins Environment utför provtagning av radon i vatten.

Läs mer under respektive flik till vänster för mer info.