JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Miljö och Vatten >> Nyheter - Miljo >> Eurofins deltar i forskningsprofilen Environmental EnForce (ENvironmental FORensics Chemical Exploration)

Eurofins deltar i forskningsprofilen Environmental EnForce (ENvironmental FORensics Chemical Exploration)

Sidebar Image

Människa-Teknik-Miljö (MTM) forskningscentrum på Örebro Universitet har från Stiftelsen för Kunskap och kompetensutveckling (KKS) erhållit medel för den nya forskningsprofilen EnForce (ENvironmental FORensics Chemical Exploration).  Finansieringen omfattar upp till totalt 40 miljoner kr under 6 år. Forskningsprogrammet bygger på samverkan och motfinansiering från näringslivet och Eurofins deltar tillsammans med ett antal tekniska konsulter, avfallsbolag, verksamhetsutövare och instrumenttillverkare. Profilen kommer att ledas av Prof Magnus Engwall, och ambitionen är att etablera ett nationellt och internationellt ledande center för forskning på temat.

 

Miljöforensik är en interdisciplinär vetenskap som fokuserar på miljöföroreningars effekt, egenskaper, tillstånd, fördelning och transformering och studeras med kemiska och effektbaserade analytiska tekniker. Analytisk kemi, toxikologi och mer “traditionell” miljövetenskap utgör alla viktiga byggstenar. Profilens forskningsprogram kommer att utvecklas både från vetenskapligt identifierade frågeställningar och genom samverkan med ingående företag. Tre initialt bärande fokusområden är dock uttalade: polyaromatiska kolväten (PAH), högfluorerade ämnen (PFAS) och metallspeciering. Patrick van Hees är Eurofins kontaktperson och kommer att bli ordförande för referensgruppen som skall säkerställa tillämpbarhet och initiera projekt utifrån näringsliv och myndigheters behov.

 

Kommentar från Thomas Kiratsopoulos, VD Eurofins Environment Sverige: ”Vi är väldigt glada att kunna bidra till den här viktiga och spännande profilen, vilket dessutom förstärker Eurofins forskningssamarbete med Örebro Universitet. Till exempel PFAS är ett område där både analytisk teknik och riskbedömning utvecklas snabbt, och nya rön är mycket intressanta inte minst i relation till vår nysatsning på PFAS analyser i Sverige. Gällande PAH föroreningar deltar vi redan i ett projekt som gett intressanta resultat, och det känns kul att denna sorts forskning kan fortsätta. Extra roligt är det att Patrick van Hees är ordförande i referensgruppen.

 

Thomas Kiratsopoulos

 

 

För mer information om forskningssamarbetet, vänligen kontakta Patrick van Hees, +46 (0)10 4908151 patrickvanhees@eurofins.se