JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Miljö och Vatten >> Nyheter - Miljo >> Tema PFAS i biota och livsmedel – halter och sammansättning

Webinar med tema PFAS i biota och livsmedel – halter och sammansättning

Sidebar Image

Välkommen på webinar med Eurofins fredagen den 3 december kl. 10:00 - 11:00. Denna gång på temat PFAS i biota och livsmedel.

I september 2020 publicerade EFSA (EU:s livsmedelsmyndighet) ett nytt TWI-värde (tolerabelt veckointag) för PFAS på 4.4 ng/kg kroppsvikt/vecka baserat på summan av fyra PFAS (PFOS, PFOA, PFHxS, PFNA; PFAS4). För PFOS och PFOA innebar detta en sänkning av det tolerabla intaget med en faktor från ca 200 till mer än 2000 ggr.

Sänkningen är av betydelse för de nivåer som kan anses acceptabla i livsmedel och vatten. Som exempel kan nämnas att man i Danmark redan har sänkt gränsvärdet till 2 ng/l för summa PFAS4 i dricksvatten. På EU nivå är arbetet kring att sätta maximalt tillåtna halter för PFAS4 i livsmedel initierat, och ett nytt screeningprogram är också på förslag. Hittills har vattendirektivets (WFD) gränsvärde (EQS) för biota (fisk; 9.1 µg/kg FW) varit en måttstock baserat på äldre intagsvärden. Dessutom kommer det nya TWI värdet sannolikt att ha en inverkan på riskbedömningen av förorenad mark, inte minst ur ett hälsoperspektiv. Samtidigt understryker dessa lägre gränser behovet av en mer känslig analytisk bestämning av biota och livsmedel. Detta kan leda till detektion av fler PFAS vid lägre koncentrationer och i kombination med ett bredare spektrum av analyter kan en delvis ny ”bild” av förekomsten uppkomma. På samma gång blir frågan kring bakgrundshalter och exponering allt viktigare.

I webinaret presenteras PFAS i olika sorters inköpt matfisk (muskel), men även fisklever och musslor. Analyserna omfattar olika vanliga matfiskar samt odlad vs vildfångad lax. Totalt har 40+ PFAS bestämts med låga rapporteringsgränser. Det som är av speciellt intresse är påvisning av sulfonamidprekursorer som potentiellt kan brytas ned till sulfonater som PFBS, PFHxS och PFOS. Förekomst av långa PFCA är också av vikt och bestämning av grenade och linjära former kan ge ytterligare information. Mönster och halter kan även vara av betydelse för miljöövervakningen (förutom konsumtion).

Dessutom presenteras Eurofins utbud av PFAS analyser i livsmedel och biota samt vatten. Webinaret avrundas med lite andra nyheter från Eurofins.

Datum och tid

Datum: Fredag 3 december 2021

Tid: 10:00 - 11:00

Plats: Webinar

Presentatörer:
Patrik Karlsson (Fil Mag; utvecklingskemist, Eurofins Food & Feed) och Patrick van Hees (Docent; Affärsutv & Tek support; Eurofins Environment/Örebro Universitet)

Hur anmäler jag mig?

Webinaret är kostnadsfritt. Vi behöver din anmälan senast torsdag 2 december. Antalet deltagare är begränsat - anmäl dig redan idag!

Anmälan görs på Gotowebinar genom att klicka HÄR.

I samband med anmälan samtycker du till att Eurofins behandlar dina personuppgifter i enlighet med vår integritetspolicy.
Av tekniska skäl hanteras uppgifterna åt Eurofins av LogMeIn (GoToWebinar:s leverantör), för information se https://www.logmeininc.com/gdpr/gdpr-compliance.