JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Växtodling >> Nyheter Eurofins Agro >> Utnyttja analysrapporten grovfoder

5 tips för att utnyttja analysrapporten för grovfoder

Sidebar Image

Grovfoderanalysen är för en foderplanerare vad kartan är för en orienteringslöpare. I dessa ekonomiskt krävande tider blir det därför särskilt viktigt att ha kontroll på just grovfodrets kvalitet. Här får du 5 bra tips om hur du kan använda analysrapporten på bästa möjliga sätt.

Utnytt analyserapporten för grovfoder
  1. Foderplanering

    Kunskap om grovfodrets kvalitet och näringsinnehåll är helt nödvändig för god foderplanering. Både överutfodring och underutfodring är negativt, och balansen mellan grovfoder och kraftfoder är mycket viktig. Varje individs behov beror på art, ras, kön och ålder, samt var de befinner sig i produktionscykeln. Så snart du har en överblick över mängden och kvaliteten på eget producerat foder, kan du bedöma behovet av att köpa kraftfoder och andra typer av tilläggsfoder. Med kunskapen om att kraftfoder ska komplettera grovfodret på ett bra sätt, kan du spara både foderkostnader, veterinärkostnader och extra arbete. Analys av näringsinnehåll och mineralstatus bör vara ett minimum för att få en tillräcklig överblick över grovfodrets egenskaper. För ensilerat foder är ensileringskvaliteten av betydelse för fodrets smaklighet, och därmed också djurens foderintag.
  2. Nyttjande av tillgängligt foder

    Olika djur har olika behov, och det är smart att göra en plan för hur tillgängliga foderresurser ska disponeras under stallsäsongen. De olika foderpartierna har alla sina styrkor och svagheter när det gäller mängd, näringsinnehåll, ensileringskvalitet, hygienisk kvalitet och lagringsstabilitet. Vissa foder är av högre kvalitet och bör prioriteras för djur i stark tillväxt eller hög produktion, och andra foderpartier passar till exempel sinkor som helst inte ska bli för feta. Vissa foder passar dåligt för långtidsförvaring, eller är av en sådan kvalitet att de är i riskzonen för varmgång. Sådant foder kan med fördel användas tidigt på säsongen, eller användas så att silon öppnas i kallt vinterväder. Foderanalyserna hjälper dig att skilja de olika partierna från varandra.
  3. Bra produktionsresultat

    Viktiga produktionsmål som mjölkmängd, kemisk sammansättning av mjölken, tillväxt, dräktighet, hälsa och välbefinnande, beror i stor utsträckning på korrekt utfodring. Det är god ekonomi att känna till grovfodret väl och utnyttja denna kunskap i den dagliga driften. Ett exempel är problemet med sporer i mjölken. Smörsyrabakterierna producerar smörsyra som ger dålig lukt och smak på mejeriprodukterna. Bakterierna är också problematisk i ostproduktionen, eftersom de producerar gas som får osten att spricka. Högt innehåll av sporer i mjölken beror i de allra flesta fall på utfodring med grovfoder som innehåller mycket smörsyrasporer. Vid utmaningar med mjölkens kvalitet är det viktigt att analysera fodret för sporer för att ta reda på vilka partier som utgör smittkällan.
  4. Ett facit på gödsling

    Grovfoderkvaliteten påverkas av många faktorer, inklusive gödsling. Gödselplaneringen bygger vanligtvis på jordanalyser och analyser av husdjursgödsel, men att utnyttja grovfoderanalyserna i detta sammanhang är också smart. Det är trots allt fodret som är “facit” på hur bra man har träffat med årets gödselstrategi. Analys av näringsinnehåll och mineralstatus i fodret är viktiga hjälpmedel i utvärderingen och bidrar till att få en klarare bild av vad man eventuellt bör fokusera på eller göra annorlunda nästa år. Här är det viktigt att betona det enskilda mineralet, men också ta hänsyn till hur de olika mineralerna påverkar upptaget av varandra. Det hjälper lite att öka gödslingen om pH i jorden eller förhållandet mellan mineralerna hindrar upptaget i växterna. Bristande upptag i växterna kan avslöjas i foderanalyserna.
  5. Rätt betalt för god kvalitet

    Näringsvärdet i grovfoder sitter i torrsubstansen och inte i det återstående vattnet. För att fastställa fodrets kvalitet är det avgörande att ta ut representativa prover och få dessa analyserade på ett oberoende laboratorium. Analysrapporten ger trygghet både för köparen och säljaren om det i efterhand blir en diskussion om fodrets kvalitet är som förväntat. Utan dokumentation från försäljningstidpunkten kan det vara svårt att avgöra om eventuell dålig kvalitet beror på faktorer vid säljarens produktion eller vid köparens lagring och hantering av fodret.

Utnyttja värdet i analyserna

Ju bättre du utnyttjar analysresultaten, desto mer får du tillbaka för pengarna du köper analyser för. Om du som odlare kombinerar grovfoderanalyserna med analys av jord och husdjursgödsel får du insyn i många sidor av produktionscykeln. Då kan du upptäcka fel och brister innan de får allvarliga konsekvenser, och göra ändringar där det behövs. På så sätt ökar du din kunskap om alla delar av produktionen och kan optimera din drift och ditt ekonomiska resultat.

Läs mer om lantbruksanalyser