Mobile search icon
Eurofins Sverige >> PFAS >> Varför bör jag analysera PFAS?

Varför bör jag analysera PFAS?

Varför bör jag analysera PFAS?

PFAS är förknippat med en rad hälsoeffekter som till exempel effekter på sköldkörtel, lever och fettomsättning. Dessutom kan hormon- och immunförsvaret påverkas av långvarig exponering, men ytterligare forskning behövs. Detsamma gäller cancer vid ”låg” exponering. PFAS lagras dock inte i fettvävnad på samma sätt som många andra organiska föroreningar. En annan skillnad är att PFAS förekommer i form av både mono- och polymerer, även om det är monomererna som är av primär betydelse i näringskedjan. Längre PFAS-molekyler (>C6-C8, beroende på struktur) anses vanligtvis vara bioackumulerande och därför viktiga att bestämma i mat/biota. Detsamma kan vara fallet för vissa prekursorer t.ex. PFOSA som kan bilda PFOS vid nedbrytning. Eurofins tillhandahåller också ett komplett sortiment för alla typer av prover med ledande rapporteringsgränser.

EFSA:s TWI-värde för PFAS4 på 4,4 ng/kg kroppsvikt/vecka från 2020 har ökat medvetenheten om mat, inte minst fisk och barnmat (se ”lagstiftning”). Dessutom visar forskning att grödor och frukt också kan ta upp PFAS i viss utsträckning. Gränsvärden inom EU för PFAS4 (individ och summa) gäller från 2023. Det finns även en rekommendation i EU om screening inom 2022-25.