JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Livsmedel >> Nyheter Food & Feed >> PFAS-testning är alltmer relevant

PFAS-testning är alltmer relevant

Sidebar Image

Flera tester av fisk som säljs i livsmedelsbutiker, till exempel lax och gös, har under det senaste året bekräftat att de innehåller höga halter PFAS. Allra högst halter uppmättes i löjrom från Bottenviken, gös från Mälaren och Hjälmaren samt lax från Vänern och Bottenviken.  En portion gös eller lax uppges överskrida gränsen för hur mycket PFAS man bör få i sig per vecka utifrån EU:s hälsobaserade riktvärde (TWI).

Sju paket med kräftor från svenska sjöar testades i augusti och fyra av dem hade halter av PFAS som överstiger de lagliga gränsvärdena för försäljning. Fler skaldjur testades också för PFAS, men i fallen för blåmusslor, havskräftor och räkor var halterna godkända. Resultaten visar att PFAS förorenar svenska sjöar och vattendrag och sprids till konsumenterna genom livsmedel.

Gränsvärden i livsmedel och dricksvatten

EU införde i år ett gränsvärde för PFAS4 i skaldjur motsvarande fem mikrogram per kilo. Än så länge finns endast gränsvärden för PFAS-4 för kött, ägg, fisk och skaldjur

För dricksvatten har Sverige tagit fram ett gränsvärde för PFAS-4 som baseras på EU:s hälsobaserade riktvärde. Gränsvärdet är 4 ng per liter och gäller från 1 januari 2026. Idag är det många vattenverk som har högre halter PFAS-4 och som därför behöver rena vattnet innan det skickas ut i ledningarna. Ett exempel där vi vet att invånarna har utsatts för höga halter av PFAS genom dricksvatten är I Kallinge i Blekinge, vilket nu är föremål för rättslig prövning i Högsta domstolen. 

De vanligaste analyserna

De vanligaste analyserna som utförs inom PFAS-testing av vatten är paket som kan användas för testning mot rikt- och gränsvärden eller användas för screening.

För livsmedel och foder finns paket som kan användas både för jämförelsetestning mot gränsvärdena samt större som kan vara av intresse när man studerar ett bredare spektrum av ämnen.

 

PFAS i fokus i Sveriges Riksdag

I Sveriges riksdag togs igår Jytte Gutelands (s) interpellation till landsbygdsminister Peter Kullgren upp där hon önskar svar på följande frågor; 

  1. Vad avser ministern att göra inom sitt ansvarsområde för att skydda svenska folket från PFAS och se till att vi hamnar under de gränsvärden som EU har satt upp?
  2. Hur underlättar ministern och regeringen för mindre kommuner så att deras vattenverk kan klara de gränsvärden som krävs? 

Se inslaget från Sveriges riksdag

Mer Om PFAS