JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Miljö och Vatten >> Nyheter - Miljo >> Analys av mikroplast i fasta miljöprov

Analys av mikroplast i fasta miljöprov

Sidebar Image

Gällande forskning och undersökningar av mikroplast har mycket fokus legat på källor och halter i vatten, både naturliga och påverkade vatten, och då inte minst dag- och avloppsvatten. Vad det gäller humanexponering har ofta dricksvatten lyfts fram. Intresse finns också att undersöka förekomst i fasta matriser som sediment, jord och slam. T.ex har det visats att mikroplast kan ha biologiska effekter både på organismer och mikrobiella processer i sediment (se ref). En annan frågeställning kopplat till rening, gäller avskiljning till sediment ex i dagvattendammar. Spridning av gummipartiklar från konstgräsplaner till omkringliggande jord och sand har också undersökts. Innehållet av mikroplast och gummi i reningsverksslam har diskuterats i samband med spridning i jordbruket. Detta omfattar både den mängd som tillförs såväl som halter och effekter (ex på daggmask) i den jord som gödslas (se ref).

Densitetsseparation och oxidation

Bestämning av mikroplast (MP) kräver normalt att en sk densitetsseparation utförs där man i steg flotterar av plastpartiklarna i en saltlösning med hög densitet. Detta för att bli av med mineralkorn i jorden/sedimentet. Därefter måste i de flesta fall naturligt organiskt material (NOM) oxideras bort. Eurofins har nu tagit fram en förbehandling med separation i en saltlösning med densitet ca 1.4 kg/l och oxidation med primärt KOH. Filtrering sker på 27 µm filter. Slutbestämning görs med vår pyrolys (PY) GC-MS metod som för vatten. Metoden ger kvantitativa resultat (µg/kg) för åtta plasttyper (PE, PP, PS, PVC, PET, PC, PMMA, PA6) samt två gummikomponenter, polyisopren som mått på naturgummi (NR) och polybutadien för styren-butadiengummi (SBR) samt butadiengummi (BR). Även den nya analysen utförs vid vårt laboratorium i Bergen.

Provkärl och analyskoder

Metoden omfattar jord, sediment och slam. Provtagning skall ske i glasburkar, helst med metallock, eller metallburkar. Optimal provvikt är 500g och minimum 100g. Vi rekommenderar, som för vatten, replikat och fältblank (analyskostnad tillkommer). Rapporteringsgräns (LOQ) för de åtta plasterna samt polyisopren/polybutadien är 30 µg/kg. Beställningskoder är MX541 (8 plaster), MX546 (2 gummikomponenter) och PMX73 (kombinationspaket). Höga halter cellulosa i provmaterial medför analytiska problem och ibland kan även slam påverkas. Kontakta oss vid frågor. Svarstid är 20 arbetsdgr. Mer information om analysen finns i vår sökmotor.

Länkar till tidigare Eurofins nyheter om mikroplast, Svenskt Vatten rapporter och Nature artikel:

µFTIR (dricksvatten)
”Orena” vatten
Svenskt Vatten 2018-13, Mikroplaster i kretsloppet
Svenskt Vatten 2020-8, Kartläggning av mikroplaster – till, inom och från avloppsreningsverk
Nature Communications

Kontakta Eurofins experter för mer information

Frågor om mikroplast kan besvaras av: Patrick van Hees: tfn 010-490 8151, e-mail: patrickvanhees@eurofins.se eller Peter Andersson: tfn 010-490 8304, e-mail: peterandersson@eurofins.se