JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Miljö och Vatten >> Nyheter - Miljo >> Analyser för sulfidinnehållande jord, lera och berg

Analyser för sulfidinnehållande jord, lera och berg

Sidebar Image

Sulfidinnehållande oftast anearoba finkorninga jordar samt leror förekommer frekvent längs ostkusten och i Mälardalen men kan också påträffas på andra ställen. Sulfidförande bergarter finns ofta i områden där gruvdrift förekommer men också vissa stråk på västkusten samt ex i skiffer. Mycket av problematiken är kopplad till dessa materials syrabildande förmåga vid oxidation vilket ger upphov till läckage av vatten med lågt pH samt höga metall- och sulfathalter. Frågan har aktualiserats allt mer de sista åren inte minst i ljuset av större infrastruktur- och exploateringsprojekt.

Analysmetodik

Det finns flera sätt, på olika nivåer, att undersöka status och syrabildande förmåga hos en jord eller bergmassa. Ofta används totalhalten järn (Fe), svavel (S) och kvoten Fe/S som mått på järnsulfider och sekundära utfällningar, frekvent i kombination med en pH bestämning (ex Trafikverket 2007:100). Ett pH värde <4 brukar anses indikera en lakande oxiderad jord medan pH >6 antyder opåverkade anaeroba förhållanden. För att kunna göra en bedömning av kvoten mellan syrabildande och neutraliserande förmåga kan man utföra ett sk (statiskt) ABA test (acid-base accounting) enl EN15875. Denna metodik är hämtad från karaktäriseringar av gruvavfall men inkluderas ex i Trafikverket 2015:057 och i Naturvårdsverkets handbok 2010:1 (Avfall i anläggningsarbeten). Kravet brukar vara att den neutraliserande förmågan skall vara tre gånger större än den syrabildande. Det skall nämnas att i ABA testet beräknas sulfidinnehållet från totalhalten svavel (högtemp förbränning) och utgör därigenom ett ”worst case”.

Eurofins utbud

Vi erbjuder ett flertal analyser och paket som kan användas för att kemiskt karaktärisera sulfidjord och berg. Dessutom introducerar vi nu ett paket med tungmetaller, svavel, järn och kalcium med 3 arbetsdgr ordinarie svarstid för jordprov. Detta paket kan användas för en snabb initial bedömning ex för behov av vidare analys eller som underlag för diskussion kring hantering. Svavel och Fe kan användas som beskrivet ovan medan Ca kan fungera som en grov indikator på kalkinnehåll, men det skall betonas att flera källor/former för Ca kan förekomma och att ex dolomitkalk även innehåller Mg. Tungmetallerna är de samma som finns i vårt ”vanliga” 10 + Hg paket, alla med MKM/KM riktvärden. Följer man NV handbok 2010:1 finns det möjlighet att lägga till ex S och Fe som enskilda metaller till något av våra kungsvattenpaket.

 

Analyspaket

Tungmetaller (10+Hg) och S, Fe, Ca i mark (SS 28311) PSLVP (3 arbetsdgr) Nytt!
ABA enl EN15875 (S, TIC, NP, ber AP, NPR, NNP) PSLNE
pH värde SL574
Sulfid (DIN 4030-2) AN1LT
Sulfat (vattenlösl) SL741
Sulftat (HCl extrakt) AN0NW
Provberedning (krossning/malning) SL004

Normal svarstid är 10 arbetsdagar (om inte annat anges). En provberedning krävs alltid normalt för bergmassor och även för jord/lera inför ABA testning. Se vår online analyskatalog för mer detaljerad information ex om provmängder.

Läs mer om sulfidjord och -berg

SGU handledning

Vägverket 2007:100 (sulfidjordmassor)

Trafikverket 2015:057 (sulfidförande bergarter)

Produktblad Sulfidinnehållande jord, lera och berg

Kontakta Eurofins experter för mer information

Frågor om sulfidjord/lera och -berg kan besvaras av: Patrick van Hees: tfn 010-490 8151, e-mail: patrickvanhees@eurofins.se eller Sara Lindgren: tfn 010-490 8111, e-mail: saralindgren@eurofins.se