JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Miljö och Vatten >> Nyheter - Miljo >> Eurofins deltar i nytt forskningsprojekt om reningsteknik för PFAS

Eurofins deltar i nytt forskningsprojekt om reningsteknik för PFAS

Sidebar Image

Även om utvecklingen av metoder för att rena PFAS förorenade vatten har gått framåt de senaste åren är ett det ett område där vidare forskning behövs. Eurofins har nu blivit deltagare i projektet ”Nedbrytning av PFAS in situ genom sonolys” som drivs av Jurate Kumpiene, Ivan Carabante och Jean Noel Uwayezu vid Luleå tekniska universitet (LTU). I projektet ska sonolysteknik, dvs nedbrytning mha ultraljudsvågor, användas för rening av grundvatten. Första steget är att bygga en reaktor för att genomföra labförsök och därefter kommer tekniken att testas i fält. Projektet kommer att pågå tom 2025 och finansieras genom SGI:s TUFFO program.

Eurofins bidrar i projektet som analysexpert och partner gällande PFAS bestämning. Övriga partners som deltar är Clarkson University (USA), Sortera och Katrineholms kommun (där aktuellt förorenat område ligger). Projektet är ett led i Eurofins fortsatta engagemang inom PFAS forskningen, bla deltar vi också aktivt i flera projekt med Örebro universitet. Dessutom pågår vid vårt huvudlaboratorium i Lidköping en kontinuerlig utveckling och nyligen blev vi ett av koncernens kompetenscentra för PFAS.

Ny vetenskaplig PFAS artikel

Eurofins deltog också i LTU:s föregående TUFFO projekt ”Validering av behandlingstekniker för PFAS förorenade material”. En ny vetenskaplig artikel “Validation of UV/persulfate as a PFAS treatment of industrial wastewater and environmental samples” från detta projekt har nu publicerats i Journal of Water Process Engineering (länk nedan) med Patrick van Hees och Patrik Karlsson på Eurofins som medförfattare. Artikeln visar att UV ljus i kombination med persulfat som oxidationsmedel under optimerade förhållanden kan bryta ner 60-94% av dominerande PFAS i ett kraftigt förorenat grundvatten (summa 23 µg/l) medan lägre procenttal observerades för de lak- och processvatten som testades, antagligen pga närvaro av andra organiska/oorganiska ämnen.

Vi tycker att det är väldigt spännande att få möjlighet att vara med även i detta nya projekt, och önskar LTU lycka till med forskningen. Frågor kring vårt PFAS arbete kan besvaras av Patrick van Hees

Läs vidare på länkarna

TUFFO projekt
Vet. artikel (open access)
PFAS kompetenscentrum