JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Miljö och Vatten >> Nyheter - Miljo >> Kartläggning av kemiska ämnen i livsmedelsförpackningar

Kartläggning av kemiska ämnen i livsmedelsförpackningar

Sidebar Image

Som en del i regeringsuppdraget att kartlägga förekomsten av farliga ämnen i produkter och varor som ännu inte är begränsade inom EU har kemikalieinspektionen (KEMI) i samarbete med Livsmedelsverket (SLV) undersökt material avsedda att komma i kontakt med livsmedel. Dessa material förkortas ofta FCM, (Food Contact Materials), och kan utgöras av olika plaster men också i stor omfattning papper och kartong. Dessa cellulosabaserade material är inte reglerade på samma sätt som plastmaterialen. Resultaten presenteras nu i ”Kartläggning av farliga kemiska ämnen i livsmedelsförpackningar av papper och kartong” (KEMI Rapport 5/21).

Studien har omfattat ett 60-tal förpackningar för varierande livsmedel och 107 ämnen samt totalt fluor (TF) har analyserats kvantitativt efter en initial non-target screening. Förutom denna screening valdes substanser genom litteraturstudier. Av de 107 analyserade kunde totalt 47 påvisas varav 18 inte utgjordes av PFAS. Örebro Universitet bestämde PFAS och TF medan Eurofins anlitades för övriga ämnen.

 

Ämnen och analyser

Bland de ämnen som återfanns i proverna kan plastadditiv (ex mjukgörare) som DEHP, DBP, DEHF/DOF, DINCH, TXIB och ATBC nämnas varav de två första är ”klassiska” ftalater. DINCH hittades i högst halt, upp till ca 2000 mg/kg. Även uppmärksammade substanser som Bisphenol A (BPA; plastkemikalie), bensofenon och derivat som DEAB (fotoinitiatorer/UV skydd) samt 2-Metyl-2H-isotiazol-3-on (MIT; biocid) kunde påvisas. Andra vanligt förekommande substanser var dodekylsulfat (anjontensid) och dietylenglykolbenzoat (DEG; tillsats i bindemedel/lim mm). DEHP och DEHF/DOF detekterades i mer än 60% av föpackningarna och flera av de andra ämnena var mätbara i 30-60% av fallen. 

PFAS analyserades i 44 av de 62 förpackningarna och 29 olika PFAS kunde detekteras i 26 av dessa. Den mest frekvent förekommande klassen av PFAS var olika telomerbaserade diPAP (6:2-14:2) men även SAmdiPAP kunde frekvent detekteras. Ett antal ”vanliga” PFAS som ex PFOA, PFHxS och PFOS återfanns i några prov. I de flesta fall var koncentrationen av PFAS ämnen <1 µg/kg, men 6:2 FTMAC förekom i två produkter med en halt 700-1200 µg/kg. Gällande TF kunde nivåer över rapporteringsgräns (0.6 mg/kg) bestämmas i 90% av förpackningarna, och i ca hälften förekom TF i en halt högre än 20 mg/kg, ett värde som ofta används som indikator för en medveten PFAS tillsats. I de flesta fall översteg TF värdet vida summan av analyserade PFAS vilket tyder på förekomst av andra PFAS och/el F-polymerer.

 

En översiktlig hälsoriskbedömning för totalt 18 ämnen med hälsobaserade riktvärden indikerade en låg risk vid uppmätta halter. Samtidigt visar rapporten på en bred förekomst av uppmärksammade substanser och KEMI skriver att resultaten kommer att användas i det fortsatta prioriteringsarbetet för riskhanteringsåtgärder.

Rapporten finns att ladda ner på länken: https://www.kemi.se/publikationer/rapporter

 

Kontakta Eurofins experter!

Frågor om analyser av papper och kartong kan svaras på av Caroline Filipsson: tel 010-490 8109, e-mail: carolinefilipsson@eurofins.se eller Patrick van Hees: tel 010-490 8151, e-mail: patrickvanhees@eurofins.se