JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Miljö och Vatten >> Nyheter - Miljo >> Klassificering och rekommendationer gällande provtagning av förbränningsrester

Klassificering och rekommendationer gällande provtagning av förbränningsrester

Sidebar Image

Bottenaskor och slagg är två matriser som har varit föremål för ett flertal frågeställningar rörande deras klassifiering som farligt (FA) eller icke-farligt avfall (IFA) sedan CLP anpassningen av avfallslagstiftningen 2015. Bedömningen har till stor del rört de tre farliga egenskaperna HP4 (irriterande), HP8 (frätande) och HP14 (ekotoxicitet). Avfall Sverige publicerade 2018 en rapport ”Vägledning för klassificering av förbränningsrester med beräkningsmetoder”(Rapport 2018:13). Då frågor har kvarstått har nu en ny rapport kommit: ”Provtagningsplan i samband med klassificering av förbränningsrester” (Avfall Sverige 2019:30) för vilken Patrick van Hees på Eurofins har varit med i referensgruppen. Rapporten följer upp den tidigare vägledningen och ger rekommendationer gällande provtagning och analys som underlag för bedömning av bland annat HP4, 8 och 14 samt POP-ämnen.

Förslag att använda lakbara halter i bedömningen

Gällande HP14 bedömningen i 2018:13 och 2019:30 föreslås att använda lakbara halter som skall räknas om och sedan användas i beräkningsmodellen för faktorn. Den halt av metallerna som skall användas är inte den ”vanliga” lösta koncentrationen (filtrering 0.45 µm), som erhålls i standardiserade laktest, utan istället skall summan av en kollodial och löst fas bestämmas. Bakgrunden är att det är denna kombinerade halt som i rapporterna antas vara tillgänglig samt kan migrera och därmed motsvara ett deponiscenario. Metallerna skall bestämmas vid, i första hand, L/S=0.1 (liquid/solid) i ett kolonntest, alternativt L/S=2 i ett skaktest.

Metodbeskrivning

Analys av kollodial + löst fraktion kräver syrauppslutning av lakvätskan. Dock finns inget etablerat förfarande eller standard för ex hur länge lakvätskan skall tillåtas sedimentera för att kunna ta ett representativt prov för den analytiska bestämningen, som är relevant för frågeställningen. Vi har därför utfört lakförsök med samlingsprov av bottenaskor från förbränning av återvinning- resp biobränslen (L/S=2 skaktest). Laktesterna har låtits sedimentera upp till 48h och vid olika tidpunkter har prov från övre delen av vätskefasen tagits ut. Resultaten visar för Cu, Pb, Zn och även övriga tungmetaller att koncentrationerna minskar relativt snabbt och sedan kan gå lite upp resp ner. Med bakgrund av försöken och med målsättningen att få ett prov, så långt det är möjligt, återspeglar frågeställningen har vi beslutat att låta lakväskan stå 2h timmar innan provtagning. Vi har nu skapat ett paket PSLYC som innehåller de 12 tungmetaller (inkl Cu, Pb, Zn) som normalt analyseras enl NFS 2004:10 och med titan som omnämns i 2019:30 i tillägg. Paketet beställs tillsammans med önskat laktest (kolonn/skak) samt ev andra analyser (ex 0.45 µm filtrerade metaller) på lakvätskan.

Rekommenderade analyser

För övriga bestämningar och analyser som diskuteras i 2018:13 och 2019:30 har Eurofins en bred portfölj av avfallsanalyser.

  • Vi kan tillhandahålla totalhaltsbestämningar av metaller och organiska föroreningar inkl POP ämnen (ex dioxin) samt skak och kolonntest. För skaktest önskar vi 2kg prov och för kolonn 5kg. Kolonntest kan inte utföras på ohärdade askor, kontakta oss i så fall för diskussion.
  • Rörande HP4 och 8 bestämning erbjuder vi Young’s alkali reserv test (kod AN73C). Svarstiden är 15 arbetsdagar och provmängden minst 100g. Normalt tillkommer dock en provberedning (SL004) och vi rekommenderar att skicka in ca 5 l prov. Det kan också vara fördelaktigt att pH bestäms samtidigt för att möjliggöra beräkningar av irriation- och korrosivitetsindex enl Young. Den sk ”Skogsstyrelse” pH-metoden för aska (SL340) är då att föredra.
  • För OECD 431 (kod HX0R5) och 439 (kod SL000) testning för analys av frätande (HP8) resp (HP4) irriterande egenskaper ber vi att ni kontaktar oss för mer information, bl.a. finns en speciell följesedel som måste användas och svarstider är längre. Normalt tillkommer även en provberedning.

Mer information finns på länken:

Avfall Sverige Utveckling Rapport 2019:30 (kostnad för icke-medlemmar):
https://www.avfallsverige.se/kunskapsbanken/rapporter/rapportera/article/provtagningsplan-i-samband-med-klassificering-av-forbranningsrester/

Kontakta Eurofins experter!

Frågor om avfallsanalyser kan besvaras av
Patrick van Hees: tfn 010-490 8151, e-mail: patrickvanhees@eurofins.se eller
Caroline Filipsson: tfn 010-4908109, e-mail: carolinefilipsson@eurofins.se