JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Miljö och Vatten >> Nyheter - Miljo >> Ny Avfall Sverige-rapport om klassificering av bottenaskor

Ny Avfall Sverige-rapport om klassificering av bottenaskor

Sidebar Image

Strax före jul publicerades Avfall Sverige rapporten 2019:31 “Development of a test method for evaluation of ecotoxicity (HP14) of municipal solid waste incineration bottom ashes” med Patrick van Hees på Eurofins som en av medförfattarna. Bottenaskor är kanske det avfallsslag som har diskuterats mest om det skall bedömas som farligt (FA) eller icke-farligt avfall (IFA). Klassificeringen utgår antingen ifrån beräkningsmetoder eller direkta tester, och totalt är de 15 farliga egenskaper (HP faktorer) som skall bedömas. I rapporten redovisas tester som har utförts i enlighet med det som hänvisas till i kemikalielagstiftningen (CLP; (EG) 1272/2008), som avfallsklassningen sedan 2015 baseras på. Projektet fokuserade på HP14 faktorn för ekotoxicitet och metallerna koppar, bly och zink som oftast anses vara mest kritiska.

Laktest i enl med OECD transformation/dissolution protocol (T/Dp) utfördes med liquid/solid (L/S) förhållandet 1000 000 (motsvarande 1 mg prov/lit) under 28 dagar. Som tillägg gjordes även försök vid lägre L/S och med geokemisk modellering. Som alternativ genomfördes även så kallade extraktionstester med lägre pH under kortare tid. Halter av de tre metallerna i lakvätskan jämfördes sedan med ekotoxikologiska referensvärden (ERV). Resultaten visade att det var svårt att utföra laktester vid ett så högt L/S som 1 miljon, och kontaminering blev ett problem i förhållande till de låga µg/l värden som skulle jämföras mot. Erhållna värden för utlakningen indikerade dock att de tre metallerna, var och en för sig, skulle motivera en IFA klassning. Även simulering av utlakningen med geokemiska modeller visade sig svårt. Extraktionstesterna verkade i sammanhanget mest lovande men gick inte att verifiera fullt ut och vidare utveckling är nödvändig.

I sammanfattning visade studien att laktest vid väldigt höga L/S är svåra att utföra utan risk för kontaminering och tar dessutom ganska lång tid. Extraktionstester (eller selektiva lakningar) är mest sannolikt en lättare väg framåt, men dessa måste fortsatt utvecklas för att kunna direkt tillämpas i klassificeringen. 

Mer information finns på länken:
Avfall Sverige Utveckling Rapport 2019:31 (kostnad för icke-medlemmar):
https://www.avfallsverige.se/kunskapsbanken/rapporter/rapportera/article/development-of-a-test-method-for-evaluation-of-ecotoxicity-hp14-of-municipal-solid-waste-incinerat/

Kontakta Eurofins experter!

Frågor om avfallsanalyser kan besvaras av Patrick van Hees: tfn 010-490 8151, e-mail: patrickvanhees@eurofins.se eller Caroline Filipsson: tfn 010-4908109, e-mail: carolinefilipsson@eurofins.se