JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Tjänster >> Mjölk och Mjölkproduktion >> Mejeriföretagens förenklade vattenanalys

Mejeriföretagens förenklade vattenanalys

Sidebar Image

Eurofins Milk Testing Sweden AB har historiskt, sedan Sveriges EU-inträde, utfört Mejerieriföretagens Förenklade Vattenanalys. Årligen utförs ca 3000 vattenanalyser på prover från mjölkproducenter. Samma kyltransporter som används för att frakta mjölkprover från mejerierna till laboratoriet, används även till transport av vattenproverna. Detta för att garantera en säker kylkedja.

Analyser

Mikrobiologiska analyser

Främmande mikroorganismer som normalt inte orsakar sjukdom kan utlösa subklinisk infektion hos idisslare. Unga djur är extra känsliga för föroreningar i vattnet.

Mikroorganismer 22ºC, 3 dygn (cfu/ml)

Antalet mikroorganismer ger en allmän uppfattning om vattnets totala bakterieinnehåll. Ett förhöjt värde kan bero på inläckande ytvatten, otillräcklig vattenomsättning eller att brunnen är nygrävd.

Gränsvärde för anmärkning: 1000 cfu/ml.

Koliforma bakterier (cfu/100ml)

Koliforma bakterier omfattar flera bakteriearter som finns naturligt jord och i vatten men även i tarmkanalen hos djur och människor. En förhöjd halt beror oftast på att brunnen är otät eller att ytvatten har läckt in.

Gränsvärde för anmärkning: 50 cfu/100 ml

E. Coli (cfu/100ml)

E. Coli är en av de arter om ingår i gruppen koliforma bakterier och som normalt finns i tarmkanalen hos människor och varmblodiga djur. Påvisande av E. Coli tyder på förorening av gödsel eller avlopp. Vid förekomst av denna bakterie kan inte heller sjukdomsframkallande bakterier och/eller virus uteslutas.

Ett brunnsvatten bör vara helt fritt från E. coli.

Kemiska analyser

Det är viktigt att djurens dricksvatten luktar och smakar bra. annars finns en risk att de dricker för lite och inte täcker sitt vätskebehov vilket kan påverka produktionen negativt.

pH

pH-värdet är ett mått på hur surt eller basiskt vattnet är och ligger vanligtvis mellan 5 och 8. Låga pH-värden, under 6,5, kan orsaka korrosionsskador på rörledningar. Är pH-värdet under 6 kan det även leda till ”fetthaltsdepression” hos mjölkande kor.

Hårdhet (°dH)

Hårdheten är ett mått på hur mycket mineraler, främst kalcium- och magnesiumjoner, som vattnet innehåller. Ju färre joner desto mjukare vatten. Ett alltför mjukt vatten kan leda till rostangrepp i ledningar medan ett högt värde istället kan ge kalkutfällningar, särskilt vid uppvärmning av vattnet. Vattnets hårdhet är bra att känna till vid dosering av diskmedel, exempelvis i samband med rengöring av mjölkanläggning.

Nitrat (mg/l NO3)

En förhöjd nitrathalt orsakas av förorening från avlopp, gödsling eller andra föroreningskällor. Gränsvärde för anmärkning: 50 mg/l.

Nitrit (mg/l NO2)

Ett förhöjt nitritvärde tyder på yttre förorening från avlopp eller liknande och bildas vid nedbrytning av organiskt material. Det kan även uppstå naturligt vid syrebrist, framförallt i djupborrade brunnar.

Gränsvärde för anmärkning: 0,1 mg/l

Koppar (mg/l) – tilläggsanalys

En förhöjd halt av koppar i vattnet beror oftast på korrosion i kopparledningar och har ofta samband med ett lågt pH. Koppar kan orsaka missfärgning av sanitetsporslin samt grönfärgning av hår. Utlöst koppar kan vid koncentrationer över 0,2 mg/liter bidra till smakfel på mjölk (oxidationssmak). Höga halter, över 2,0 mg/liter, kan vara hälsovådligt för barn (diarré).

Järn (mg/l) – tilläggsanalys

Järn kan finnas naturligt i grundvattnet och kommer då från berggrunden. Det kan ge upphov till utfällningar, missfärgningar samt avvikande lukt- och smak. Järnhalten bör inte överstiga 0,50 mg/l.