Djurproduktion >> Foder >> Häst

Häst

Sidebar Image

Varför ska du analysera ditt hästfoder?

Hästar är anpassade till att äta gräs och därför är grovfoder (hö, hösilage, ensilage) det bästa du kan ge din häst.

Olika typer av grovfoder kan ha helt olika näringsinnehåll, vilket kan bero på var det är odlat, vilka sorts växter som ingår, vilken tidpunkt man har skördat med mera.

Olika hästar kräver också olika mängd näring och med ledning av en analys kan du lätt räkna ut hur mycket grovfoder just din häst behöver äta och om grovfodret behöver kompletteras med något.

En vanlig näringsanalys hos Eurofins ger dig svar på torrsubstans (ts), omsättbar energi (OE), smältbart råprotein (smb rp), NDF och socker. Du kan dessutom välja till mineralpaket för att analysera mineralinnehållet i ditt grovfoder.

Utfodras spannmål bör den också analyseras, då den varierar i näringsvärde av samma orsaker som grovfodret.

Hygienisk analys

Vid misstanke om att ett foderparti kan vara angripet av oönskade mikroorganismer, såsom mögel eller bakterier, bör man låta göra en mikrobiologisk analys innan man börjar utfodra partiet.

Hur gör jag?

Det mest kostnadseffektiva alternativet är att beställa och betala din analys online och få provtagningsmaterial hemskickat i form av kuvert, provpåse och färdig följesedel. För att komma till beställningssidan gå till vår webshop.

Analysen görs på det prov som du skickar in. Därför är det viktigt att du tar ut ett så representativt prov som möjligt som ger en rättvis beskrivning av det parti foder som du ska sälja eller utfodra. Här kan du läsa mer om hur du ska ta ut ditt prov.

 

Video på hur man tar ut prov i inplastade balar.

 

Ladda upp din foderanalys i PC-Horse

Eurofins har inlett ett samarbete med PC-Horse som innebär att när man beställer en foderanalys för häst hos oss så får man även med en xml-fil med svarsrapporten (om man angivit e-postadress).

Denna xml-fil kan sedan laddas upp direkt in i PC -Horse foderstatsberäkningsprogram så att du lätt kan beräkna foderstater med analysvärden från dina egna foder.

Att tänka på vid köp av grovfoder

När du köper grovfoder bör du se till att du har sett analysen på fodret innan köpet så att du vet att fodret passar för din häst. På www.grovfoderborsen.se kan du sälja och köpa grovfoder till hästar. För att lägga upp en säljannons där behöver du en pdf-fil av en grovfoderanalys till häst.

Läs mer
För hjälp av foderstatsberäkning hänvisar vi till foderrådgivare och försäljare av kraftfoder till häst. På www.hastsverige.se kan du läsa mer om varför det är viktigt att analysera sitt grovfoder och där finns även ett program för att räkna ut foderstater. 

Webshop - beställ grovfoderanalyser

Beställ grovfoderanalyser 

Följesedel

Följesedel Häst

Produktblad och provtagningsanvisningar

 Grovfoder för häst
 Vallprognoser för optimalt näringsinnehåll
 Provtagningsanvisning vallprognoser
 Provtagningsanvisning grovfoder

Du kan även hitta bra information om foder till häst på följande hemsidor:

www.pc-horse.com
www.freefarm.se
www.hippson.se
www.forageforhorses.com