JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Eurofins Sverige >> Nyheter >> PFOA klassad som cancerframkallande enligt IARC/WHO

PFOA klassad som cancerframkallande enligt IARC/WHO

Sidebar Image

De två ”klassiska” PFAS ämnena, PFOS och PFOA har under lång tid misstänkts ha cancerframkallande egenskaper. IARC (The International Agency for Research on Cancer) som är en del av WHO, har nu gjort en ny granskning av dessa kemikalier. Utvärderingen drar slutsatsen att PFOA är att betrakta som ett cancerframkallande ämne som orsakar cancer hos människor. PFOA ges en grupp 1-klassificering, vilket är den högsta bevisstyrkan, och beslutet baseras på resultat från både djur och människors exponering tillsammans med en stark mekanistisk förståelse. PFOS anses vara möjligen cancerframkallande för människor med en grupp 2B märkning. Bedömningen gjordes i form av en IARC-monografi och en sammanfattning har nu publicerats i The Lancet Oncology (se länkar).

De nya klassificeringarna som pekar på en tydlig cancerrisk sätter ytterligare fokus på PFAS, och kan potentiellt leda till en mer strikt riskbedömning av PFOA och PFOS. Även om de är reglerade och (delvis) förbjudna genom Stockholmskonventionen kan de två ämnena finnas överallt, i vatten, jord, slam etc men även i (äldre) produkter. I sin tur kan livsmedelskedjan påverkas och betydande halter av i synnerhet PFOS kan hittas i t.ex. fisk och skaldjur. Dessutom finns det andra PFAS ämnen, sk prekursorer, som kan brytas ned till t.ex. PFOA och PFOS samt andra perfluorerade PFAS.

Eurofins kan erbjuda ett brett utbud av PFAS-analyser, både vad gäller antal föreningar och matriser. Totalt kan vi bestämma 50+ PFAS och matriser inkluderar vatten, jord, livsmedel, biota, produkter, avfall etc. För mer information om både PFAS och vårt erbjudande, besök vår speciella PFAS webbsida där bakgrund, analyspaket, regelverk, nyheter, kontakter etc. presenteras (länk nedan). För miljömatriser finns ytterligare information om paket och enstaka tester i vår sökmotor.

Länkar

IARC nyhet
The Lancet Oncology (artikel tillgänglig kostnadsfritt efter registrering enl förlag)
The Guardian
SR Vetenskapsradion
Eurofins PFAS hemsida
Eurofins sökmotor