Livsmedel >> Livsmedelskvalitet >> Vitaminer

Vitaminer

Sidebar Image

Varför ska man analysera?

Vitaminer är naturligt förekommande organiska föreningar som är nödvändiga för normal tillväxt och upprätthållande av viktiga kroppsfunktioner. Man känner idag till 13 stycken vitaminer som är essentiella, livsnödvändiga, som vi måste få i oss dagligen via maten eftersom kroppen inte själv kan producera dem.

Det finns fettlösliga vitaminer, varav A och D förekommer i animaliska produkter så som mjölk, ost, ägg, fiskolja. E- och K-vitaminer förekommer i vegetabiliska produkter som exempelvis rapsolja, nötter, olika grönsaker och rotfrukter. Vattenlösliga vitaminer är B och C och dessa förekommer ofta i frukt och grönt.

För lite vitaminer kan leda till olika bristsjukdomar, vilket idag är ovanligt i Sverige. Men barn och gravida rekommenderas att äta extra tillskott, barn D-vitamin och gravida folat.

Vad kan Eurofins erbjuda

Eurofins erbjuder analyser, både av fettlösliga och vattenlösliga vitaminer, på en mängd olika matriser, däribland mjölk som är extra känsligt. Vi analyserar produkter med naturligt förekommande vitaminer samt produkter där man tillsatt vitaminer. För mer information om hur vi kan hjälpa dig vänligen kontakta oss.

Läs mer:
Vitaminanalyser
Livsmedelsverket - Vitaminer