JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Livsmedel >> Nyheter Food & Feed >> Höga Halter av PFAS i Hemproducerade Ägg i Nederländerna och Sverige

Höga Halter av PFAS i Hemproducerade Ägg i Nederländerna och Sverige

Sidebar Image

Den 14 april utfärdade det nederländska nationella institutet för folkhälsa och miljö (RIVM) en nationell rekommendation om att avråda från konsumtion av hemproducerade ägg. Detta efter en ny studie som visat på höga halter av per- och polyfluorerade alkylsubstanser (PFAS). Liknande förhöjda PFAS nivåer har nyligen upptäckts i ägg från hobbyhöns i Sverige. PFAS är kända för sin persistens i miljön, förmåga till bioackumulering samt förekomst i olika livsmedel, inklusive ägg.

Ursprung till PFAS i Ägg

PFAS kontaminering i ägg kan ha flera källor. Under de senaste två åren har förhöjda PFAS-nivåer rapporterats i ekologiska ägg i Danmark och Sverige, vilket kopplats till användningen av fiskmjöl i hönsfoder. Andra incidenter har kopplats till industriell förorening, såsom i Antwerpen (Belgien) och Dordrecht (Nederländerna). På grund av den ovanliga PFAS-sammansättningen (speciellt höga PFOS-nivåer) som upptäckts i Dordrecht, inledde RIVM en nationell undersökning för att analysera PFAS nivåer i hemproducerade ägg från hobbyhöns på 60 platser.

PFAS Halter i Holländska Ägg

RIVM:s undersökning visade påtagligt höga koncentrationer av PFOS i majoriteten av proverna, med nivåer upp till 17 µg/kg. Förhöjda halter av långkedjiga perfluorkarboxylsyror (PFCA; C9–C14) uppmättes också, upp till 4,5 µg/kg. Bedömningen byggde på användande av RPF-faktorer (relative potency factors) som ger resultat i PFOA-ekvivalenter (PEQ) för 17 PFAS ämnen. Dessa summerades och jämfördes med Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhets (EFSA) tolerabla veckointag (TWI) på 4,4 ng/kg kroppsvikt per vecka.

PEQ-resultaten (<LOQ–100 ng PEQ/g ägg) visade att konsumtion av endast ett ägg per vecka skulle överskrida TWI på 31 av de 60 platserna, utan att ta hänsyn till andra bidrag. Konsumtion av fyra ägg per vecka indikerade överskridande på 49 platser. Även om gränsvärdena (maximum level; ML) i förordning (EU) 2023/915 inte gäller för icke-kommersiella ägg, visade en jämförelse att 35 platser skulle överskrida dessa gränser: PFOS (1,0 µg/kg), PFOA (0,3 µg/kg), PFNA (0,7 µg/kg), PFHxS (0,3 µg/kg) och summan PFAS4 (1,7 µg/kg). Orsakerna till de höga PFAS-nivåerna är fortfarande oklara, men baserat på tidigare resultat från Dordrecht misstänks daggmask vara en möjlig källa. En uppföljande studie om miljöexponering pågår och förväntas publiceras under andra halvåret 2025.

PFAS i Svenska Hemproducerade Ägg

I slutrapporten (februari 2025) från Naturvårdsverket om PFAS i livsmedel och miljö, redovisas resultat från 20 hobbyhöns-besättningar. Provtagningsplatserna inkluderade ett förorenat område (3), ett industriområde (1), en storstadsregion (13) och landsbygdsområden (3). Koncentrationer av PFAS4 varierade från 0,056 till 15 µg/kg. De högsta nivåerna återfanns i storstadsregionen, där 10 av 13 prover överskred gränsvärdena. Inga överskridanden observerades i prover från förorenade eller lantliga områden.

En underlagsrapport från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) visade att PFOS var den dominerande PFAS föreningen (0,06–13 µg/kg), i linje med resultaten från Nederländerna, och stod för de flesta gränsvärdesöverskridanden. Långkedjiga PFCA (C9–C14) upptäcktes också ofta, i nivåer från <0,02 till 5 µg/kg. Generellt sett var PFAS-koncentrationerna likartade i de två länderna. Även om Naturvårdsverkets rapport inte innehöll några formella rekommendationer, noterades att om mer än 5–10 % av äggkonsumtionen utgjordes av ägg med de högsta PFAS4 nivåerna, skulle det uppskattade medianintaget överskrida TWI för både barn (1,5 och 4 år) och vuxna. Vatten-, foder- och jordprover ska också analyseras i Sverige.

Eurofins PFAS Analystjänster

Eurofins erbjuder ackrediterad PFAS analys i ägg, med analyser från PFAS4 till ett utökat screeningpaket med 49 substanser. Mer information finns på vår hemsida samt i vår broschyr om PFAS i ägg (se länk). För optimal analys rekommenderas 100 g mixat ägg, med 10 g som minsta mängd. Provstorleken kan variera beroende på syftet med studien; se vårt informationsblad (se länk). Gratis plastbehållare på 250 mL kan beställas via vår webbplats. Alternativt kan konsumentförpackningar skickas in. För forsknings- och övervakningsstudier där summering inklusive LOQ och ½LOQ krävs, förutom exklusive LOQ, bör spegelpaketen PLWQH, PLW7X och PLW7Z användas istället för dem i tabellen.

Code                  

Test

LOQ

Unit

TAT

PLW8F

PFAS4 (EFSA, EU limit value)

0.005-0.01

µg/kg WW

7d

PLW9Q

PFAS22 (DK water regulation incl PFAS4)

0.005-0.3

µg/kg WW

7d

PLW8H

PFAS49 (PFAS screening pack incl PFAS4)

0.005-0.3

µg/kg WW

14d

Välkommen att kontakta oss om du har frågor om PFAS

Eurofins Food & Feed
Eurofins Environment

Länkar

Eurofins PFAS produktblad
Eurofins PFAS hemsida
RIVM (NL)
Naturvårdsverket, slutrapport
SLU rapport