Skärpta krav på Listeriakontroll från juli 2026

Listeria monocytogenes är en bakterie som förekommer naturligt i vår omgivning – men när den hamnar i livsmedel kan det få allvarliga konsekvenser. Särskilt utsatta är personer med nedsatt immunförsvar, spädbarn och gravida, där infektion kan leda till svåra komplikationer.
Från och med 1 juli 2026 skärps kraven enligt EU-förordning 2024/2895. För ätfärdiga livsmedel där Listeria kan växa till höga halter, måste livsmedelsföretagare kunna visa att halten inte kommer att överskrida 100 cfu/g under hela hållbarhetstiden. Om detta inte kan styrkas, gäller istället att Listeria monocytogenes inte får kunna påvisas i 25 g – oavsett var i distributionskedjan produkten befinner sig.
Detta innebär att kontrollen inte längre bara gäller vid leverans från producenten, utan måste omfatta hela produktens livslängd på marknaden. Vårt analysutbud är komplett för att hjälpa er uppfylla de nya kraven – och säkerställa tryggare livsmedel för oss som konsumenter.