Mobile search icon
Eurofins Sverige >> Kurser >> PFAS och TFA i livsmedel och drycker

PFAS och TFA i livsmedel och drycker

📆 Datum: Fredag 7 november
⏰ Tid: 10:00-11:00

Nya studier visar att PFAS-ämnet trifluorättiksyra (TFA), en nedbrytningsprodukt av flera fluorerade ämnen, förekommer i betydande halter i livsmedel och drycker. Trots att TFA inte klassificeras som bioackumulerande har det visat sig kunna anrikas i växter och därmed i växtbaserade livsmedel. 

PAN/Global 2000 rapporten, The Forever Chemical in Our Daily Bread, från i somras fick stort genomslag och visade på höga TFA halter i bröd och mjölprodukter. Begreppet ”PFAS pesticider” är också kopplat till TFA, då TFA kan bildas som en en nedbrytningsprodukt av dessa bekämpnings-medel kan brytas ner och bilda substansen.

Anrikningen i livsmedel tillsammans med ökande halter i miljön har medfört stort fokus i forskningen och hos myndigheter, och är ett exempel på hur ny kunskap om PFAS-ämnen kontinuerligt förändrar riskbedömningar och lagstiftning för denna ämnesgrupp.

I webinaret presenterar vi aktuell kunskap om TFA och PFAS i livsmedel och drycker, inklusive:

  • TFA data från olika studier inklusive våra egna
  • Begreppet "PFAS-pesticider" och dess aktualitet i ljuset av det danska förbudet
  • Hur gränsvärden för PFAS 4 i livsmedel är satta – och hur dessa relaterar till TWI
  • Analys av TFA och PFAS i livsmedel, drycker och vatten

Om våra presentatörer

Webinaret leds av två experter från Eurofins Europeiska PFAS-kompetenscenter:

  • Helena Olsman, Business Unit Manager
  • Patrick van Hees, R&D Manager

Välkommen att delta i vårt webinar som riktar sig till livsmedelsproducenter, myndigheter och andra intressenter inom livsmedelssäkerhet och miljö.

I samband med anmälan samtycker du till att Eurofins behandlar dina personuppgifter i enlighet med vår integritetspolicy.  Av tekniska skäl hanteras uppgifterna åt Eurofins av GoTo (GoToWebinar:s leverantör), för information se här

Webinaret är kostnadsfritt. Vänligen registrera ditt deltagande senast torsdag 6 november. Antalet deltagare är begränsat.

Anmäl dig här