JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Livsmedel >> Nyheter Food & Feed >> Extra jungfruolivolja utsätts ofta för fusk – kontrollera äktheten med hjälp av våra analyser

Extra jungfruolivolja utsätts ofta för fusk – kontrollera äktheten med hjälp av våra analyser

Sidebar Image

Tester som genomförts av Livsmedelsverket tillsammans med några kommuner under 2018 och 2019 , visar att endast en flaska av tio (2018) och tre flaskor av elva (2019) faktiskt innehåll Extra jungfruolivolja.  Alla flaskor innehöll dock olja gjord av oliver.

- Extra jungfru är en kvalitetsmärkning som många betalar extra mycket för. Det är upprörande att bara ett fåtal av de oljor vi undersökt motsvarar kraven, säger Aron Lindén, statsinspektör på Livsmedelsverket i ett uttalande. 

Konsumenter är beredda att betala mycket för vissa livsmedel och det är just dessa som oftare är utsatta för fusk.
- Två av oljorna i undersökningen visade sig vara så kallad bomolja, som alltså inte får säljas till konsumenter utan att först renas, säger Anders Johansson, statsinspektör på Livsmedelsverket och Erica Fiume, livsmedelsinspektör i Stockholms stad som samordnat provtagningen

EU ställer sedan ett par år tillbaka extra höga krav på analyser av olivolja för att motverka fusk.  Om man som företag förpackar, marknadsför eller säljer olivolja är man ansvarig för att olivoljan, produktmärkningen och förpackningen uppfyller kraven i europeisk lagstiftning.

Hur kan Eurofins hjälpa er?

Vi erbjuder analyser för kontroll av olivoljekvalitet enligt (EEG) 2568/91

Välkommen att kontakta oss för mer information

salj.livsmedel@eurofins.se

Läs mer:

Livsmedelsverket - artikel om extra jungfruolivolja
Om redlighet