Förändring i metoder för fett
I vårt ständiga förbättringsarbete har vi utfört ett gediget valideringsarbete för våra fettmetoder som nu är klara för att driftsättas. Förändringen berör de metoder som tidigare gått under namnen EG, EG med förextraktion, SBR och SBR modifierad. Framöver kommer dessa att ersättas med två koder, en kod för foder och spannmålsprodukter och en kod för livsmedel och spannmålsprodukter. Förändringen berör inte fett i mjölk och mejeriprodukter
Den nya instrumentering som tagits i bruk har inneburit arbetsmiljöförbättringar och ett effektivare produktionsflöde. Valideringen av det nya förfarandet visar kvalitativt samma eller förbättrade resultat. Bytet medför inga förändringar i svarstider, kvantifieringsnivåer eller mätosäkerhet. De nya koderna är ackrediterade vid driftsättning.
Metodreferensen för livsmedel och spannmålsprodukter uppdateras och därför har nya koder skapats.
För foder och spannmål:
Analys | Kod | Referens | Parameter | |
Tidigare: | Råfett i livsmedel och foder enligt EG | LP06W | 2009/152/EU mod. | Råfett enl. EG.metod |
Ersättande: | Fett i foder och spannmål | LP06W | 2009/152/EU mod. | Råfett |
Analys | Kod | Referens | Parameter | |
Tidigare: | EG fett i livsmedel och foder med förextraktion | LP089 | 2009/152/EU mod. | Råfett enl. EG.metod |
Ersättande: | Fett i foder och spannmål | LP06W | 2009/152/EU mod. | Råfett |
För livsmedel och spannmålsprodukter:
Analys | Kod | Referens | Parameter | |
Tidigare: | Råfett SBR modifierad | LP06X | SLV VF 1980 | Råfett enl. SBR mod. |
Ersättande: | Råfett i livsmedel och spannmålsprodukter | LW1RG | NMKL 160 mod. | Råfett |
Analys | Kod | Referens | Parameter | |
Tidigare: | Råfett i livsmedel, SBRLP04U | LP04U | NMKL 131 | Råfett enl. SBR |
Ersättande: | Råfett i livsmedel och spannmålsprodukter | LW1RG | NMKL 160 mod. | Råfett |
Förändringen träder i kraft 1 februari 2019.